Nederlandse militairen, omgekomen in mei 1940.


Lokaal geboren militairen die elders in Nederland sneuvelden

Johannes Hendrikus Buitendijk

 

Johannes Hendrikus Buitendijk werd geboren op 15 juli 1908 in Bergschenhoek. Hij werd gemobiliseerd in 1939 en was, als echtgenoot en vader, in 1940 in dienst van het leger bij het 28e Regiment Infanterie (1-I-28RI). Hij sneuvelde op het Eiland van Dordrecht, vlakbij de Moerdijk-bruggen op 10 mei 1940. Aanvankelijk werd zijn lichaam begraven in een veldgraf bij een kazemat, later werd zijn graf verplaatst naar de begraafplaats van Dubbeldam, enkele kilometers verder. 

 

 

De foto van de grafsteen van J.H. Buitendijk werd in 2020 genomen door Andreas Huurman op de begraafplaats in Dubbeldam, Dordrecht.Elders in Nederland geboren militairen die lokaal sneuvelden

Op 10 mei 1940 landden vijf Duitse toestellen in de Noordpolder langs de landscheiding tussen Berkel en Bleiswijk. Nederlandse militairen werden naar deze gelande vliegtuigen gestuurd. Drie vliegtuigen konden inmiddels weer opstijgen en twee bleven achter. Rond deze twee vliegtuigen ontstonden hevige gevechten tussen de Duitse luchtlandingstroepen en diverse Nederlandse eenheden. 

 

Lees hier een verslag uit mei 1940 waarin een gedeelte van het gevecht rond de Duitse Junkers JU-52 toestellen beschreven wordt. De genoemde gesneuvelden zijn Jan Baas en Willem P.M. Theunissen. 

 

Bron: NIMH

Jan Baas

 

Jan Baas werd geboren in Bunschoten op 26 januari 1912.

In 1940 raakte hij betrokken bij de gevechten aan de noordwestkant van Bleiswijk. Deze gevechten speelden zich af vlakbij de landscheiding in de Noordpolder tussen Berkel en Bleiswijk. Als motorrijder bij 1-1 Regiment Huzaren Motorrijders kwam Jan Baas op 10 mei 1940 om, op het gebied van Bleiswijk (richting Zoetermeer).

De foto van de grafsteen van Jan Baas is overgenomen van de website https://oorlogsgravenstichting.nl/persoon/5121/jan-baas

 

Willem Petrus Marie Theunissen

 

Willem 'Willy' P.M. Theunissen werd geboren in Maastricht op 26 augustus 1920. Hij was als dienstplichtig soldaat ingedeeld bij de 1e compagnie Depot Wielrijders. Een detachement onder commando van majoor W.L.Voncken werd vanuit de garnizoensstad Gouda gezonden naar de omgeving van Bleiswijk om de Duitse troepen die met meerdere vliegtuigen geland waren, aan te vallen. Willem sneuvelde op 10 mei 1940 als 19-jarige jongeman bij de gevechten ten noordwesten van Bleiswijk, vlakbij de landscheiding. Daarmee is hij voor zover bekend één van de jongste in mei 1940 gesneuvelde Nederlandse militairen. Hij werd begraven in zijn geboorteplaats Maastricht. Zijn graf is te vinden bij de 'Ere-rotonde R'. 

 

Wij zoeken een foto van Willy Theunissen. Wie kan ons helpen?

De foto van de grafsteen van W.P.M. Theunissen is overgenomen van de website http://www.maastrichtsegevelstenen.nl/0.OORLOG/oorlog2b1-Ned.htm