Duitse militairen


Duitse militairen, gesneuveld in mei 1940

Op 10 mei 1940, bij de Duitse inval in Nederland, landden diverse Duitse Junkers JU-52 transportvliegtuigen in de regio. Deze toestellen weken af van hun oorspronkelijk bestemming omdat landen daar onmogelijk bleek. De toestellen, voornamelijk ten westen en ten noorden van Berkel, werden door Nederlandse militairen beschoten en/of omsingeld. Daarbij kwam ook een aantal Duitse militairen om. .

Max Lubbe

 

De Duitse JU-52 vliegtuigen die gebruikt werden om troepen te transporteren naar Holland, kwamen niet allemaal even zachtzinnig neer, Daarnaast werden  toestellen onder vuur genomen door Nederlands afweergeschut. Bij hun landing op de grond snelden soms grondtroepen toe die op hun beurt ook op de vliegtuigen schoten. Max Lubbe was als onderofficier van de Luftwaffe een van de vliegers van een JU-52. 

Hij werd, vermoedelijk in Duitsland, geboren op 10 juli 1903 en kwam om in mei 1940 bij Berkel en Rodenrijs.

 

Wij zijn op zoek naar een foto van Max Lubbe.

 

Bron afbeelding: 

Herbert Phörtner

 

Ook Herbert Phörtner was vlieger in een JU-52. Hij was waarschijnlijk de radiotelegrafist, de zogenaamde bordfunker. Geboren op 02 januari 1913 sneuvelde hij in de Noordpolder tussen Berkel en Bleiswijk in mei 1940.

 

 

 

 

 

 

Wij zijn op zoek naar een foto van Herbert Phörtner.

 

Bron afbeelding: Duitse militairen die omkwamen tijdens de bezettingsjaren

Franz Bartik

 

Franz Bartik kwam in de loop van de oorlog pas met zijn eenheid aan in Bleiswijk. Hij werd daar ingekwartierd.Op 31 juli 1943, volgens weerverleden.nl de warmste dag van die maand en dus waarschijnlijk een mooie zomerse dag, komt Franz om het leven door verdrinking. Op de kaart waarop zijn dood wordt genoteerd staat ook het afgekorte woord "Schwimb."

 

Het lijkt er dus op dat hij in het zwembad is verdronken. Mogelijk het toenmalige zwembad aan de Sportlaan in Berkel en Rodenrijs.

 

Wie weet meer over de toedracht en de locatie?

 

Wij zijn op zoek naar een foto van Franz Bartik.

 

Bron afbeelding: 

Franz Schilar

 

Franz Schilar

 

 Duitse militairen die omkwamen in mei 1945

Op 5 mei 1945, de dag die Bevrijdingsdag had moeten worden, vond een gevecht plaats tussen een groep Duitse militairen en leden van de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten (het voormalig gewapend verzet). Bij dit gevecht vielen aan beide zijden slachtoffers. De namen van de Duitse slachtoffers zijn voor het eerst in 2020 bekend geworden door onderzoek.