Duitse militairen


Duitse militairen, gesneuveld in mei 1940

Op 10 mei 1940, bij de Duitse inval in Nederland, landden diverse Duitse Junkers JU-52 transportvliegtuigen in de regio. Deze toestellen weken af van hun oorspronkelijk bestemming omdat landen daar onmogelijk bleek. De toestellen, voornamelijk ten westen en ten noorden van Berkel, werden door Nederlandse militairen beschoten en/of omsingeld. Daarbij kwam ook een aantal Duitse militairen om. .

Max Lubbe

 

De Duitse JU-52 vliegtuigen die gebruikt werden om troepen te transporteren naar Holland, kwamen niet allemaal even zachtzinnig neer, Daarnaast werden  toestellen onder vuur genomen door Nederlands afweergeschut. Bij hun landing op de grond snelden soms grondtroepen toe die op hun beurt ook op de vliegtuigen schoten. Max Lubbe was als onderofficier van de Luftwaffe een van de vliegers van een JU-52. 

Hij werd geboren op 10 juli 1903 in Polessk, Kaliningrad Oblast, Rusland en kwam om op 10 mei 1940 bij Berkel en Rodenrijs. Hij werd aanvankelijk begraven op de begraafplaats in Crooswijk, Rotterdam en ligt sinds 21 februari 1949 begraven op de Duitse militaire begraafplaats in Ysselsteyn (Limburg). 

 

Wij zijn op zoek naar een foto van Max Lubbe.

 

Bron afbeelding: 

Herbert Phörtner / Herbert Pfortner 

 

Ook Herbert Phörtner was vlieger in een JU-52. Hij was waarschijnlijk de radiotelegrafist, de zogenaamde bordfunker. Geboren op 02 januari 1913 sneuvelde hij in de Noordpolder tussen Berkel en Bleiswijk in mei 1940. Hij werd aanvankelijk begraven op de begraafplaats in Crooswijk, Rotterdam en ligt sinds 21 februari 1949 begraven op de Duitse militaire begraafplaats in Ysselsteyn (Limburg). 

 

 

 

 

 

 

Wij zijn op zoek naar een foto van Herbert Phörtner.

 

Bron afbeelding: Duitse militairen die omkwamen tijdens de bezettingsjaren

Franz Bartik

 

Franz Bartik kwam in de loop van de oorlog pas met zijn eenheid aan in Bleiswijk. Hij werd daar ingekwartierd.Op 31 juli 1943, volgens weerverleden.nl de warmste dag van die maand en dus waarschijnlijk een mooie zomerse dag, komt Franz om het leven door verdrinking. Op de kaart waarop zijn dood wordt genoteerd staat ook het afgekorte woord "Schwimb."

 

Het lijkt er dus op dat hij in het zwembad is verdronken. Mogelijk het toenmalige zwembad aan de Sportlaan in Berkel en Rodenrijs.

 

Wie weet meer over de toedracht en de locatie?

 

Wij zijn op zoek naar een foto van Franz Bartik.

 

Bron afbeelding: 

Franz Schilar

 

Franz Schilar werd op 11 januari 1903 geboren in Lussdorf, Troppau, Tsjechië. Hij was in dienst bij de Wehrmacht en was gestationeerd in de regio Bergschenhoek. Tijdens zijn wacht op 6 januari 1945, werd een overval gepleegd waarbij hij getroffen werd en om het leven kwam. Als represaille werden tien opgesloten burgers uit de gevangenis in Rotterdam gehaald en gefusilleerd aan de Bergweg tussen Rotterdam en Bergschenhoek. 

 

Franz werd aanvankelijk in Rotterdam Crooswijk begraven en later herbegraven op de Duitse militaire begraafplaats in Ysselsteyn, Limburg

 

 Duitse militairen die omkwamen in mei 1945

Op 5 mei 1945, de dag die Bevrijdingsdag had moeten worden, vond in Berkel en Rodenrijs een gevecht plaats tussen een groep Duitse militairen en leden van de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten (het voormalig gewapend verzet). Bij dit gevecht vielen aan beide zijden slachtoffers. De namen van de Duitse slachtoffers zijn voor het eerst in 2020 bij ons bekend geworden door archiefonderzoek. 

Johann Berntgen

 

Oberwachtmeister der Polizei Johan Berntgen.

 

 

Het kruis op het graf van Oberwachtmeister der Polizei Johan Berntgen.in Ysselsteyn, Limburg. 

 

 

Anton Gilmann

 

Rottwachtmeister der Polizei Anton Gilmann

 

 

Het kruis op het graf van Rottwachtmeister der Polizei Anton Gilmann.in Ysselsteyn, Limburg. 

 

 

Robert Klann

 

Rottwachtmeister der Polizei Robert Klann

 

 

Het kruis op het graf van Rottwachtmeister der Polizei Robert Klann in Ysselsteyn, Limburg. 

 

 

Johan Schochter

 

Rottwachtmeister der Polizei Johan Schochter

 

 

Johan Schochter

 

Rottwachtmeister der Polizei Johan Schochter

 

 

Johann Schöllhorn

 

Leutnant Johann Schöllhorn

 

 

Johann Schöllhorn

 

Leutnant Johann Schöllhorn

 

 

Friedrich Taubhorn

 

Revier-Oberwachtmeister Friedrich Taubhorn

 

 

Friedrich Taubhorn

 

Revier-Oberwachtmeister Friedrich Taubhorn