Nederlandse militairen en koopvaardijlieden, omgekomen buiten Nederland


Nederlandse militairen in dienst bij de Marine

Leen Büchner

 

 

De in Almkerk op 16 september 1918 geboren Leen was één van acht zonen en had bovendien een zus. Vanuit Almkerk vertrok het gezin in 1930 met alle zonen naar de Westersingel in Berkel en Rodenrijs.

 

In oktober 1936 meldde Leen zich bij de Mariniers en vertrok eind 1937 met het ms Tawali naar Indië waar hij werd geplaatst in de Marinekazerne Goebeng in Soerabaja. Na een vaarperiode van twee jaar op de Hr. Ms. De Ruyter was hij weer in de Goebengkazerne toen op 1 maart 1942 de Japanners landden op Java. Met het in de haast samengestelde Marinebataljon heeft Leen deelgenomen aan de gevechten in en bij Kertosono. Na de capitulatie werd hij op 9 maart 1942 in Malang krijgsgevangen genomen.

 

Na ruim een jaar in een krijgsgevangenenkamp, waarbij hij waarschijnlijk onder verschrikkelijke omstandigheden gedwongen werkte aan de Birma-Siam spoorweg, overleed hij op 20 juli 1943 in Bangan,Thailand.Hij ligt begraven op het oorlogskerkhof Kanchanaburi, vak 7, rij G grafnummer 64.

 

 

De getoonde foto van de grafsteen van Leendert Büchner is afkomstig van oorlogsgravenstichting.nl 

Cornelis Anthonie Hoebeke

 

Cornelis Anthonie 'Cor' Hoebeke

 

Cor Hoebeke werd geboren op 13 mei 1917 te Yerseke als zoon van Marinus Hoebeke en Adriana Pekaar. Hij werd matroos bij de Koninklijke Marine. Hij overleed op 27 november 1940 (op de Erelijst der gevallenen is abusievelijk 27 februari 1943 vermeld). Dit gebeurde in Soerabaja in het centraal Burger Ziekenhuis, Java in toenmalig Nederlands Indië. Hij lag daar al vanaf 1939.

Bij de begrafenis in Soerabaja waren, volgens een bijschrift bij een foto, onder andere twee Berkelse mannen aanwezig; marinier Joop Verhei en matroos Henk Lobik. (De genoemde Joop Verhei moet vrijwel zeker dezelfde zijn als de Joop Verheij die elders op deze pagina als slachtoffer vermeld staat.)

Door de oorlogsomstandigheden en de afstand kon de familie niet bij de begrafenis aanwezig zijn. Anthon Hoebeke diende na de oorlog ook bij de marine en bezocht toen het graf van Cor. 

 

 

Frank van der Meer

 

Frank van der Meer werd op 7 september 1896 geboren in Berkel en Rodenrijs. Hij was als olieman op het ms. Rotterdam en kwam op 28 augustus 1942 om op de Atlantische Oceaan. 

 

Wij zoeken een foto van Frank van der Meer.  

 

 

Marinus Leonardus Persoon 

 

Marinus Leonardus Persoon werd op 5 november 1893 geboren in Berkel en Rodenrijs. Hij overleed op 47-jarige leeftijd op 24 juni 1941 ergens op de Atlantische Oceaan aan boord van het schip "ss Schie" in de rang van donkeyman bij de koopvaardij. Waarschijnlijk werd het schip getroffen door een torpedo-aanval van een U-boot

Zie https://uboat.net/allies/merchants/ship/1001.html

 

Wij zoeken een foto van Marinus Persoon.

 

 

De getoonde foto van de ss Schie waarop Marinus Persoon voer, is afkomstig van uboat.net

Johannes Hendrik Marie Verheij

 

Johannes Hendrik Marie (Joop) Verheij

 

Op 7 april 1920 werd Joop Verheij in de gemeente Hof van Delft geboren. Joop kwam in dienst bij de Koninklijke Marine en had in 1942 de rang Pijper (muzikant). In 1942 was Joop Verheij aan boord van de Hr. Ms. Java. Dit schip raakte betrokken bij de slag in de Javazee waarbij op 27 februari 1942 het schip tot zinken werd gebracht door de Japanse marine. Daarbij kwamen 491 van de 512 opvarenden om het leven. Zo ook Joop Verheij. Op Soerabaja/Surabaya, ereveld Kembang Kuning, is een gedenksteen met namen van overledenen. 

 

In 2002 werd het wrak van het schip; geldend als zeemansgraf, door amateurduikers gevonden bij het eiland Bawean. In 2016 werd bekend dat het schip niet langer op deze plek aanwezig was. Waarschijnlijk is het wrak door een Aziatisch bedrijf gelicht om het ijzer te kunnen verkopen. . 

  

Wij zoeken een foto van Joop Verheij.

Op een foto die gemaakt werd bij de begrafenis van de elders vermelde Cor Hoebeke, staat een Joop Verhei uit Berkel afgebeeld. Dit moet vrijwel zeker dezelfde Joop Verheij zijn, De hier afgebeelde foto is een uitsnede uit de foto van de begrafenis van Cor Hoebeke. 

 

De getoonde foto van de gedenksteen waarop Joop Verheij vermeld staat, is afkomstig van https://www.online-begraafplaatsen.nl/zerken.asp?g=948451Nederlandse militairen in dienst bij het K.N.I.L.

Hendrik den Braver

 

Hendrik den Braver werd op 26 oktober 1911 geboren in Berkel en Rodenrijs. Hij diende als brigadier bij de infanterie in het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (K.N.I.L.) Hij is overleden op 20 mei 1943, mogelijk aan de gevolgen van dysenterie in een krijgsgevangenkamp te Kensai. Hij ligt begraven in Thailand op de Kanchana Buri War Cemetery. 

 

 

 

De getoonde foto van de grafsteen van Hendrik den Braver is afkomstig van BillionGraves.nl.