Burgers, omgekomen door oorlogsgeweld


Het bombardement op Rotterdam, 14 mei 1940

Hendrik Frederik van 't Woud

 

Hendrik Frederik van 't Woud werd geboren in Bleiswijk op 28 maart 1868. Hij was koopman en woonde vermoedelijk in Rotterdam ten tijde van de uitbraak van de oorlog. Op 14 mei 1940 kwam hij om bij het overbekende bombardement op het centrum. 

Een onbedoeld bombardement in Berkel en Rodenrijs, 20 oktober 1941

Vier leden van het gezin Van der Spek

 

Dit is het huis en de schuur van familie Koos van der Spek, gelegen op de plek waar nu de Planetenweg op de Noordeindseweg uitkomt (Berkel en Rodenrijs).Het werd op 20 oktober 1941 rond 23:30 getroffen door bommen.


Het toestel dat de bommen gooide behoorde toe aan het Australische 458 R.A.A.F. Squadron met als thuisbasis Holme-on-Spaldingmore in Engeland. Men vloog met de tweemotorige Wellington. De nog onervaren bemanning van dit toestel zou deze nacht voor het eerst in actie komen en waarbij o.m. doelen in Rotterdam moesten worden bestookt. Met tien toestellen werd in een armada van 284 toestellen meegevlogen. Door het slechte weer was er geen goed zicht op vastgestelde vlieghoogte en vlogen de toestellen wat heen en weer rondom Rotterdam. Daarbij is het toestel, de Z-1218 Wellington door Duitse luchtafweergranaten getroffen. In een nood-afworp heeft men de bommen afgeworpen, waarna de 5 bemanningsleden zijn gesprongen. Ze werden in de buurt van Rotterdam gevangen genomen. Als crashtijd werd opgegeven 23.45 uur. De projectielen kwamen per abuis neer op de woning van de familie van der Spek aan de Noordeindseweg.

 

Vier kinderen van het gezin, in de leeftijd van 14 tot 21 jaar, en een onderduiker uit Rotterdam kwamen hierbij om het leven. De ouders van het gezin , één dochter en één zoon overleefden de tragedie. In 1944 kreeg deze tragedie toch nog een bizar vervolg toen de zoon, Wim van der Spek, als verzetsstrijder door de Duitsers werd doodgeschoten. 

Van links naar rechts Gerarda Johanna Adriana van der Spek (geboren 12 april 1920 te Berkel en Rodenrijs), Hendrika Gerarda Maria van der Spek (geboren 23 oktober 1923 te Berkel en Rodenrijs), Hendrikus Gijsbertus Jacobus van der Spek (geboren 25 december 1927 te Berkel en Rodenrijs), Johanna Gerarda Maria van der Spek (geboren 22 oktober 1922 te Berkel en Rodenrijs).


Het bombardement op Rotterdam-West, 31 maart 1943

Alida (Alie Huijskes

 

Alida (Alie) Huijskes is geboren in Bergschenhoek op 16 maart 1916. Zij is overleden op 31 maart 1943 bij het bombardement op haveninstallaties in Rotterdam-West waarbij de omgeving van de Schiedamseweg onbedoeld zwaar getroffen werd.

Zij ligt begraven in het massagraf op de Rotterdamse Algemene Begraafplaats Crooswijk bij het monument van dit bombardement

Alie was in 1938 gehuwd met Jacob Koen de Jong en liet 2 jonge kinderen achter, geboren in 1940 en 1942.

 

Jan van Ettekoven

 

Hovenier Jan van Ettekoven was 39 jaar toen hij op 31 maart 1943 bij het Vergeten Bombardement in Bospolder-Tussendijken om het leven kwam. Zijn vrouw Nanda, hun zoon Piet en hun 6 maanden oude dochtertje Diny verbleven in hun tweede huis in Berkel en Rodenrijs aan de Noordersingel 10. Dit huis had Jan, in verband met de te verwachten gezinsuitbreiding en de dreiging van nieuwe bombardementen, een jaar eerder gehuurd. Hun woning in de Taandersstraat 151 kreeg een volle laag. Of hij in hun woning daar of bij de sigarenwinkel op de Schiedamseweg om het leven kwam, is niet zeker. Zijn lichaam is nooit gevonden. Zijn stoffelijke resten liggen waarschijnlijk in vak GG tussen 137 slachtoffers op de begraafplaats Crooswijk in Rotterdam.

 


Beschietingen en bombardementen in Bleiswijk, maart 1945

Jan Parmentier

 

Jan Parmentier kwam op 26-jarige leeftijd te Bleiswijk om op 21 maart 1945 met als doodsoorzaak granaatscherfverwonding/shock. Dit zou kunnen zijn gebeurd door scherven van luchtafweergranaten of door scherven van afgeworpen bommen. 

 

Gerardus Petrus de Koning

 

Gerardus Petrus de Koning kwam op 40-jarige leeftijd te Bleiswijk om op 25 maart 1945 met als doodsoorzaak "shock en scherfverwonding door luchtbombardement". Dit zou kunnen zijn gebeurd door scherven van luchtafweergranaten of door scherven van de afgeworpen bommen. 

 


Burgers die in Duitsland waren vanwege arbeidsinzet

Arie van Ardenne

 

Arie van Ardenne werd op 14 juni 1924 te Bergschenhoek geboren als de ene helft van een tweeling, zijn tweelingzusje kwam levenloos ter wereld. Zijn ouders waren Willem van Ardenne en Geertruida Gravesteijn. 

 

Vier dagen na zijn negentiende verjaardag werd Arie op 18 juni 1943 op transport gesteld naar het voor hem verre en onbekende Duitsland.

Op dinsdag 15 augustus 1944 komt Arie van Ardenne om het leven bij een ongeval. Bij de begrafenis van Arie in Duitsland is niemand van de familie van Ardenne aanwezig geweest. Het bericht van Arie’s overlijden was per telegram pas op de begrafenis, vrijdag 18 augustus, in Bergschenhoek aangekomen en door de burgemeester bij de familie thuis gebracht. 

 

Op dinsdag 26 september 1950 is het stoffelijk overschot van Arie van Ardenne op de Algemene Begraafplaats te Bergschenhoek herbegraven.

 

De derde begrafenis van Arie’s stoffelijke resten vond plaats op 14 oktober 1997 in vak A, nummer 719 van het Ereveld te Loenen.

 

Tijdens zijn verblijf in Duitsland ontstaat er een briefwisseling tussen Arie en zijn familie. De meeste van zijn brieven zijn bewaard gebleven. Jaap van den Berg uit Schelluinen, zoon van Arie’s twaalf jaar oudere zus Bep van Ardenne, heeft er voor gebruik binnen de familie een prachtig verzorgd boek van ruim 90 bladzijden uit samengesteld. Een beknopte uitgave is uitgegeven door de Historische Vereniging ‘den Berchsen hoek’. 

Dirk van den Beukel

 

Dirk van den Beukel

 

Dirk werd geboren op 21 mei 1915 in Bergschenhoek. Hij verhuisde in 1929 naar Rozenburg. Hij is gehuwd en werkte als bakker in een broodfabriek. In de oorlog kwam hij in Duitsland terecht, waarschijnlijk in het kader van de arbeidsinzet. Hij is op 29-jarige leeftijd omgekomen op 31 maart 1945 in Brandenburg, Duitsland bij een 'aanval'. Vermoedelijk is dit een geallieerd bombardement geweest bij de start van het eindoffensief in West-Duitsland. Op deze dag zijn meerdere Nederlanders in Brandenburg omgekomen.

 

 

 

 

Evert Groen

 

Evert Groen

 

 

 

 

Cor Scholte

 

Cor Scholte

 

Cor werd geboren in 1917 in Berkel en is overleden in Duitsland in de tweede wereld oorlog. Hij was daar in verband met de "Arbeitseinsatz".

Zijn ouders waren: Bernardus P. Scholte en Maria W. de Wit.


Volgens zeggen is de fabriek waar Cor te werk was gesteld gebombardeerd door de geallieerden. Waar en welke fabriek of wanneer precies is nog niet bekend. Cor werd niet meer gevonden. Over de exacte toedracht van zijn overlijden is daardoor niets bekend.

 

Met dank aan dhr. W. Scholte voor het inzenden van de foto.