Burgers, omgekomen door oorlogsgeweld


Een onbedoeld bombardement in Berkel en Rodenrijs, 20 oktober 1941

Vier leden van het gezin Van der Spek

 

Dit is het huis en de schuur van familie Koos van der Spek, gelegen op de plek waar nu de Planetenweg op de Noordeindseweg uitkomt (Berkel en Rodenrijs).Het werd op 20 oktober 1941 rond 23:30 getroffen door bommen.


Het toestel dat de bommen gooide behoorde toe aan het Australische 458 R.A.A.F. Squadron met als thuisbasis Holme-on-Spaldingmore in Engeland. Men vloog met de tweemotorige Wellington. De nog onervaren bemanning van dit toestel zou deze nacht voor het eerst in actie komen en waarbij o.m. doelen in Rotterdam moesten worden bestookt. Met tien toestellen werd in een armada van 284 toestellen meegevlogen. Door het slechte weer was er geen goed zicht op vastgestelde vlieghoogte en vlogen de toestellen wat heen en weer rondom Rotterdam. Daarbij is het toestel, de Z-1218 Wellington door Duitse luchtafweergranaten getroffen. In een nood-afworp heeft men de bommen afgeworpen, waarna de 5 bemanningsleden zijn gesprongen. Ze werden in de buurt van Rotterdam gevangen genomen. Als crashtijd werd opgegeven 23.45 uur. De projectielen kwamen per abuis neer op de woning van de familie van der Spek aan de Noordeindseweg.

 

Vier kinderen van het gezin, in de leeftijd van 14 tot 21 jaar, en een onderduiker uit Rotterdam kwamen hierbij om het leven. De ouders van het gezin , één dochter en één zoon overleefden de tragedie. In 1944 kreeg deze tragedie toch nog een bizar vervolg toen de zoon, Wim van der Spek, als verzetsstrijder door de Duitsers werd doodgeschoten. 

Van links naar rechts Gerarda Johanna Adriana van der Spek (geboren 12 april 1920 te Berkel en Rodenrijs), Hendrika Gerarda Maria van der Spek (geboren 23 oktober 1923 te Berkel en Rodenrijs), Hendrikus Gijsbertus Jacobus van der Spek (geboren 25 december 1927 te Berkel en Rodenrijs), Johanna Gerarda Maria van der Spek (geboren 22 oktober 1922 te Berkel en Rodenrijs).Beschietingen en bombardementen in Bleiswijk, maart 1945

Jan Parmentier

 

Jan Parmentier kwam op 26-jarige leeftijd te Bleiswijk om op 21 maart 1945 met als doodsoorzaak granaatscherfverwonding/shock. Dit zou kunnen zijn gebeurd door scherven van luchtafweergranaten of door scherven van afgeworpen bommen. 

 

Gerardus Petrus de Koning

 

Gerardus Petrus de Koning kwam op 40-jarige leeftijd te Bleiswijk om op 25 maart 1945 met als doodsoorzaak "shock en scherfverwonding door luchtbombardement". Dit zou kunnen zijn gebeurd door scherven van luchtafweergranaten of door scherven van de afgeworpen bommen. 

 Het bombardement op Rotterdam-West, 31 maart 1943

Alida (Alie Huijskes

 

Alida (Alie) Huijskes is geboren in Bergschenhoek op 16 maart 1916. Zij is overleden op 31 maart 1943 bij het bombardement op haveninstallaties in Rotterdam-West waarbij de omgeving van de Schiedamseweg onbedoeld zwaar getroffen werd.

Zij ligt begraven in het massagraf op de Rotterdamse Algemene Begraafplaats Crooswijk bij het monument van dit bombardement

Alie was in 1938 gehuwd met Jacob Koen de Jong en liet 2 jonge kinderen achter, geboren in 1940 en 1942.

 

Jan van Ettekoven

 

Hij is overleden op 31 maart 1943 bij het bombardement op haveninstallaties in Rotterdam-West waarbij de omgeving van de Schiedamseweg onbedoeld zwaar getroffen werd.Burgers die in Duitsland waren vanwege arbeidsinzet

Dirk van den Beukel

 

Dirk van den Beukel

 

Dirk werd geboren op 21 mei 1915 in Bergschenhoek. Hij verhuisde in 1929 naar Rozenburg. Hij is gehuwd en werkte als bakker in een broodfabriek. In de oorlog kwam hij in Duitsland terecht, waarschijnlijk in het kader van de arbeidsinzet. Hij is op 29-jarige leeftijd omgekomen op 31 maart 1945 in Brandenburg, Duitsland bij een 'aanval'. Vermoedelijk is dit een geallieerd bombardement geweest bij de start van het eindoffensief in West-Duitsland. Op deze dag zijn meerdere Nederlanders in Brandenburg omgekomen.

 

 

 

 

Cor Scholte

 

Cor Scholte

 

Cor werd geboren in 1917 in Berkel en is overleden in Duitsland in de tweede wereld oorlog. Hij was daar in verband met de "Arbeitseinsatz".

Zijn ouders waren: Bernardus P. Scholte en Maria W. de Wit.


Volgens zeggen is de fabriek waar Cor te werk was gesteld gebombardeerd door de geallieerden. Waar en welke fabriek of wanneer precies is nog niet bekend. Cor werd niet meer gevonden. Over de exacte toedracht van zijn overlijden is daardoor niets bekend.

 

Met dank aan dhr. W. Scholte voor het inzenden van de foto.