Slachtoffers en hun verhaal


Nederlandse militairen

Lokaal geboren militairen die elders in Nederland sneuvelden

Johannes Hendrikus Buitendijk

 

Johannes Hendrikus Buitendijk werd geboren op 15 juli 1908 in Bergschenhoek. Hij werd gemobiliseerd in 1939 en was, als echtgenoot en vader, in 1940 in dienst van het leger bij het 28e Regiment Infanterie (1-I-28RI). Hij sneuvelde op het Eiland van Dordrecht, vlakbij de Moerdijk-bruggen op 10 mei 1940. Aanvankelijk werd zijn lichaam begraven in een veldgraf bij een kazemat, later werd zijn graf verplaatst naar de begraafplaats van Dubbeldam, enkele kilometers verder. 

 

 

De foto van de grafsteen van J.H. Buitendijk werd in 2020 genomen door Andreas Huurman op de begraafplaats in Dubbeldam, Dordrecht.

Militairen die in onze regio hebben gewoond en elders zijn gesneuveld

Leen Büchner

 

De in Almkerk op 16 september 1918 geboren Leen was één van acht zonen en had bovendien een zus. Vanuit Almkerk vertrok het gezin in de jaren '30 met alle zonen naar de Westersingel in Berkel en Rodenrijs.In 1937 meldde Leen zich bij de Mariniers en vertrok met het splinternieuwe schip "H.M. de Ruyter" naar Indië.

 

Het schip verging na een aanval op 27 februari 1942. Er kwamen 345 bemanningsleden om en 109 werden er krijgsgevangen gemaakt. Eén van hen was Leen. Na ruim een jaar in een krijgsgevangenenkamp, waarbij hij waarschijnlijk onder verschrikkelijke omstandigheden gedwongen werkte aan de Birma-spoorweg overleed hij op 20 juli 1943.

 

Hij ligt begraven op het oorlogskerkhof Kanchana Buri.

 

 

Hendrik den Braver

 

Hendrik den Braver werd op 26 oktober 1911 geboren in Berkel en Rodenrijs. Hij diende als brigadier bij de infanterie in het KNIL. Hij is overleden op 20 mei 1943, mogelijk aan de gevolgen van dysenterie in een krijgsgevangenkamp te Kensai. Hij ligt begraven in Thailand op de Kanchana Buri War Cemetery. 

 

 

 

De getoonde foto van de grafsteen van Hendrik den Braver is afkomstig van BillionGraves.nl. 


Elders in Nederland geboren militairen die lokaal sneuvelden

Jan Baas

 

Jan Baas werd geboren in Bunschoten op 26 januari 1912.

In 1940 raakte hij betrokken bij de gevechten aan de noordwestkant van Bleiswijk. Deze gevechten speelden zich af vlakbij de landscheiding in de Noordpolder tussen Berkel en Bleiswijk. Als motorrijder bij 1-1 Regiment Huzaren Motorrijders kwam Jan Baas op 10 mei 1940 om, op het gebied van Bleiswijk (richting Zoetermeer).

Willem Petrus Marie Theunissen

 

Willem P.M. Theunissen werd geboren in Maastricht op 26 augustus 1920. Hij was a;s dienstplichtig soldaat ingedeeld bij de 1e compagnie Depot Wielrijders. Een detachement onder commando van majoor W.L.Voncken werd vanuit de garnizoensstad Gouda gezonden naar de omgeving van Bleiswijk om de Duitse troepen die met meerdere vliegtuigen geland waren, aan te vallen. Willem sneuvelde als 19-jarige jongeman bij de gevechten ten noordwesten van Bleiswijk, vlakbij de landscheiding..

 

Wij zoeken een foto van Willem Theunissen.

Op 10 mei 1940 landden vijf Duitse toestellen in de Noordpolder langs de landscheiding tussen Berkel en Bleiswijk. Nederlandse militairen werden naar deze gelande vliegtuigen gestuurd. Drie vliegtuigen konden inmiddels weer opstijgen en twee bleven achter. Rond deze twee vliegtuigen ontstonden hevige gevechten tussen de Duitse luchtlandingstroepen en diverse Nederlandse eenheden. 

 

Lees hier een verslag uit mei 1940 waarin een gedeelte van het gevecht rond de Duitse Junkers JU-52 toestellen beschreven wordt. De genoemde gesneuvelden zijn Jan Baas en Willem P.M. Theunissen. 

 

Bron: NIMH


Buitenlandse militairen aan Geallieerde zijde die lokaal sneuvelden

 

Richard O. Fagstad

 

In bewerking, meer informatie volgt binnenkort.


De slag op zee: marine en de koopvaardij.

Informatie volgt binnenkort! 


Concentratiekampen

Informatie volgt binnenkort! 


Dwangarbeiders weg van huis

Informatie volgt binnenkort! 


Illegale pers en verzetsbewegingen

Informatie volgt binnenkort! 

Cuniera Wooning

Willem Cornelis van den Berg


Bombardementen en burgers

Alida (Alie Huijskes

 

Alida (Alie) Huijskes is geboren in Bergschenhoek op 16 maart 1916. Zij is overleden op 31 maart 1943 bij het bombardement op haveninstallaties in Rotterdam-West waarbij de omgeving van de Schiedamseweg onbedoeld zwaar getroffen werd.

Zij ligt begraven in het massagraf op de Rotterdamse Algemene Begraafplaats Crooswijk bij het monument van dit bombardement

Alie was in 1938 gehuwd met Jacob Koen de Jong en liet 2 jonge kinderen achter, geboren in 1940 en 1942.

 

Vier leden van het gezin Van der Spek

 

Dit is het huis en de schuur van familie Koos van der Spek, gelegen op de plek waar nu de Planetenweg op de Noordeindseweg uitkomt (Berkel en Rodenrijs).Het werd op 20 oktober 1941 rond 23:30 getroffen door bommen.


Het toestel dat de bommen gooide behoorde toe aan het Australische 458 R.A.A.F. Squadron met als thuisbasis Holme-on-Spaldingmore in Engeland. Men vloog met de tweemotorige Wellington. De nog onervaren bemanning van dit toestel zou deze nacht voor het eerst in actie komen en waarbij o.m. doelen in Rotterdam moesten worden bestookt. Met tien toestellen werd in een armada van 284 toestellen meegevlogen. Door het slechte weer was er geen goed zicht op vastgestelde vlieghoogte en vlogen de toestellen wat heen en weer rondom Rotterdam. Daarbij is het toestel, de Z-1218 Wellington door Duitse luchtafweergranaten getroffen. In een nood-afworp heeft men de bommen afgeworpen, waarna de 5 bemanningsleden zijn gesprongen. Ze werden in de buurt van Rotterdam gevangen genomen. Als crashtijd werd opgegeven 23.45 uur. De projectielen kwamen per abuis neer op de woning van de familie van der Spek aan de Noordeindseweg.

 

Vier kinderen van het gezin, in de leeftijd van 14 tot 21 jaar, en een onderduiker uit Rotterdam kwamen hierbij om het leven. De ouders van het gezin , één dochter en één zoon overleefden de tragedie. In 1944 kreeg deze tragedie toch nog een bizar vervolg toen de zoon, Wim van der Spek, als verzetsstrijder door de Duitsers werd doodgeschoten. 

Van links naar rechts Gerarda Johanna Adriana van der Spek (geboren 12 april 1920 te Berkel en Rodenrijs), Hendrika Gerarda Maria van der Spek (geboren 23 oktober 1923 te Berkel en Rodenrijs), Hendrikus Gijsbertus Jacobus van der Spek (geboren 25 december 1927 te Berkel en Rodenrijs), Johanna Gerarda Maria van der Spek (geboren 22 oktober 1922 te Berkel en Rodenrijs).


Op basis van zogenoemde 'vergelding' gefusilleerd.

Tien slachtoffers die op 7 januari 1945 stierven:

Max Lijklema

 

Max Lijklema 

 

In bewerking, meer informatie volgt binnenkort.

Cornelis Mink

 

Cornelis Mink werd geboren op 22 september 1923 in Ede. 

 

In bewerking, meer informatie volgt binnenkort.

Bertus Pragt

 

 

Dingenis Sanderse

 

De op 11 oktober 1921 in Rhenen geboren 'Dies' (Dingenis) was in de oorlog een inwoner van Strijen. Hij maakte deel uit van het lokale verzet en was een van de 'çrossers' die geallieerde piloten hielpen de rivier over te steken bij de Biesbosch. Op een dag wordt een aantal crossers gearresteerd, ook Dingenis is daar bij. Hij komt in het politiebureau 'Haagse Veer' in Rotterdam terecht. Nadat een inbreker de Duitse schildwacht Franz Schilar doodt worden tien gevangenen als represaille in Bergschenhoek geexecuteerd. Dingenis sterft op 07 januari 1945 als 23-jarige aan de Bergweg in Bergschenhoek, een plek waar hij waarschijnlijk nooit eerder is geweest. 

Pieter Jacob Slis

 

Pieter Jacob Slis werd geboren op 24 april 1911 in Sommelsdijk. 

 

In bewerking, meer informatie volgt binnenkort.

Adrianus Snoek

Johannes Hendrikus Storm

Adriaan Cornelis Swenne

Herman Rink Veenema

Willem Vis van Heemst

 

Willem Vis van Heemst 

 

In bewerking, meer informatie volgt binnenkort.


Nederlandse militairen die in de naoorlogse periode in Indië dienden en sneuvelden

Cornelis Gerardus van der Gaag

 

Cornelis Gerardus van der Gaag

 

In bewerking, meer informatie volgt binnenkort.

Hendrik Quartel

 

Hendrik Quartel

 

In bewerking, meer informatie volgt binnenkort.

Wim Vonk

 

Wim Vonk

 

In bewerking, meer informatie volgt binnenkort.

Bij de volgende groep overledenen zou de vraag kunnen opkomen waarom wij deze hebben opgenomen.

Wilt u toelichting, neem dan gerust contact op via het formulier.


Buitenlandse militairen aan Duitse zijde die lokaal sneuvelden

Max Lubbe

 

De Duitse JU-52 vliegtuigen die gebruikt werden om troepen te transporteren naar Holland, kwamen niet allemaal even zachtzinnig neer, Daarnaast werden  toestellen onder vuur genomen door Nederlands afweergeschut. Bij hun landing op de grond snelden soms grondtroepen toe die op hun beurt ook op de vliegtuigen schoten. Max Lubbe was als onderofficier van de Luftwaffe een van de vliegers van een JU-52. 

Hij werd, vermoedelijk in Duitsland, geboren op 10 juli 1903 en kwam om in mei 1940 bij Berkel en Rodenrijs.

 

Wij zijn op zoek naar een foto van Max Lubbe.

 

Bron afbeelding: 

Herbert Phörtner

 

Ook Herbert Phörtner was vlieger in een JU-52. Hij was waarschijnlijk de radiotelegrafist, de zogenaamde bordfunker. Geboren op 02 januari 1913 sneuvelde hij in de Noordpolder tussen Berkel en Bleiswijk in mei 1940.

 

 

 

 

 

 

Wij zijn op zoek naar een foto van Herbert Phörtner.

 

Bron afbeelding: 

Franz Bartik

 

Franz Bartik kwam in de loop van de oorlog pas met zijn eenheid aan in Bleiswijk. Hij werd daar ingekwartierd.Op 31 juli 1943, volgens weerverleden.nl de warmste dag van die maand en dus waarschijnlijk een mooie zomerse dag, komt Franz om het leven door verdrinking. Op de kaart waarop zijn dood wordt genoteerd staat ook het afgekorte woord "Schwimb."

 

Wie weet meer over de toedracht en de locatie?

 

 

Wij zijn op zoek naar een foto van Franz Bartik.

 

Bron afbeelding: