Nederlandse militairen, omgekomen buiten Nederland


Nederlandse militairen in dienst bij de Marine

Leen Büchner

 

De in Almkerk op 16 september 1918 geboren Leen was één van acht zonen en had bovendien een zus. Vanuit Almkerk vertrok het gezin in de jaren '30 met alle zonen naar de Westersingel in Berkel en Rodenrijs.In 1937 meldde Leen zich bij de Mariniers en vertrok met het splinternieuwe schip "H.M. de Ruyter" naar Indië.

 

Het schip verging na een aanval op 27 februari 1942. Er kwamen 345 bemanningsleden om en 109 werden er krijgsgevangen gemaakt. Eén van hen was Leen. Na ruim een jaar in een krijgsgevangenenkamp, waarbij hij waarschijnlijk onder verschrikkelijke omstandigheden gedwongen werkte aan de Birma-spoorweg overleed hij op 20 juli 1943.

 

Hij ligt begraven op het oorlogskerkhof Kanchana Buri.

 

 

Cornelis Anthonie Hoebeke

 

 

Cornelis Anthonie 'Cor' Hoebeke

 

Cor Hoebeke werd geboren op 13 mei 1917 te Yerseke en was matroos bij de Koninklijke Marine. Hij overleed op 27 november 1940 (volgens de Erelijst der gevallenen was het op 27 februari 1943) in Soerabaja in het centraal Burger Ziekenhuis, Java in toenmalig Nederlands Indië. Wie kan meer duidelijkheid verschaffen?

 

Wij zoeken een foto van Cor Hoebeke.  

 

 Nederlandse militairen in dienst bij het K.N.I.L.

Hendrik den Braver

 

Hendrik den Braver werd op 26 oktober 1911 geboren in Berkel en Rodenrijs. Hij diende als brigadier bij de infanterie in het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (K.N.I.L.) Hij is overleden op 20 mei 1943, mogelijk aan de gevolgen van dysenterie in een krijgsgevangenkamp te Kensai. Hij ligt begraven in Thailand op de Kanchana Buri War Cemetery. 

 

 

 

De getoonde foto van de grafsteen van Hendrik den Braver is afkomstig van BillionGraves.nl.